Hoe schadelijk is kleding voor het milieu?
Kleding heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in onze samenleving. We dragen kleding niet alleen om ons te beschermen tegen wind, regen of hitte, maar ook als een vorm van expressie. Helaas is het zo dat de productie en het gebruik van kleding negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Hieronder zullen we uitleggen hoe schadelijk kleding voor het milieu kan zijn en wat jij er zelf aan kunt doen.
Het produceren van kleding is slecht voor het milieu
Kledingproductie staat bovenaan als het gaat om schade aan het milieu. Voor het maken van kleding heb je heel veel water, energie en chemicaliën nodig. Voor het maken van 1 spijkerbroek heb je zo’n 10.000 liter water nodig. En bij het verven van kleding worden er heel veel chemicaliën gebruikt. Bovendien wordt voor de productie van kleding vaak gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, wat bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen en klimaatverandering.
Veel kleding is gemaakt van niet-duurzame materialen
Ook de materialen waarvan kleding gemaakt is hebben een impact op het milieu. Veel kledingstukken worden gemaakt van niet-duurzame materialen zoals katoen en polyester. Voor de productie van katoen is veel water en landbouwchemicaliën nodig, terwijl polyester wordt gemaakt van aardolie. Bovendien zijn synthetische materialen zoals polyester niet biologisch afbreekbaar en dragen ze bij aan de wereldwijde plasticvervuiling, zoals de plastic soep.
Kleding weggooien zorgt voor meer productie
Kleding wordt vaak één of twee seizoenen gedragen, waarna het wordt weggegooid. Ook gaat kleding steeds vaker sneller kapot, omdat ze van lagere kwaliteit zijn door massaproductie en geldbesparing. Dit zorgt er weer voor dat er nóg meer kleding wordt geproduceerd.
Kies bewust
Gelukkig zijn er stappen die je kunt ondernemen om de schadelijkheid van kleding voor het milieu te verminderen. Ten eerste kun je (nog) bewuster omgaan met je kledingkeuze. In plaats van steeds nieuwe kleding te kopen, kun je kiezen voor kwalitatief hoogwaardige items die langer meegaan en tijdloos zijn. Kies ook voor merken die gebruik maken van duurzame materialen en innovatieve technologieën. Daarnaast kun je tweedehands kleding kopen of kleding ruilen met anderen. Op deze manier verminder je de vraag naar nieuwe kleding en verminder je de druk op het milieu.
Doneer je oude kleding
Tot slot is het belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met kledingafval. In plaats van het simpelweg weg te gooien, kun je ervoor kiezen om kleding te repareren, te upcyclen of te doneren aan de kringloopwinkel of goede doelen.. Of gooi het in de textielcontainer, zodat jouw oude kleding hergebruikt kan worden. Op deze manier geef je kleding een tweede leven en verminder je de belasting op het milieu.