Je hebt er vast wel eens iets in weggegooid. In de textielbak, textielcontainer, kledingbak, kledingcontainer of simpelweg die grote blauwe bakken van Opnieuw & Co. Oude kleding na het opruimen van de kast, oude schoenen die je toch niet meer draagt of misschien wel een vuilniszak vol met handdoeken na een kleurverandering in de keuken. Maar er zijn nog veel meer dingen die in de textielbak mogen.

Goede kleding in de textielbak

Uiteraard mag kleding die nog prima te dragen is, gewoon in de textielcontainer. Een shirtje van afgelopen zomer, die ene broek die je niet meer past of die tas met kinderkleding waar je niemand meer blij mee kunt maken. Deze kleding wordt door Opnieuw & Co uitgezocht en wordt hergebruikt. Het kan zomaar zijn dat je jouw oude weggegooide shirtje in een van de kringloopwinkels ziet. Alle kleding die niet verkocht kan worden, gaat naar ontwikkelingslanden.

Versleten kleding in de kledingcontainer

Is kleding niet meer draagbaar, dan mag je dit ook gewoon in de textielbak gooien. Ook deze kleding wordt uitgezocht en deze versleten of kapotte materialen worden gerecycled. Van deze oude kleding worden poetslappen gemaakt, of isolatiemateriaal, of vulling voor autostoelen. Ook kunnen vezels gebruikt worden om nieuwe kleding van te maken.

Kapotte kleding mag je dus gewoon weggooien. Zelfs je oude sokken of ondergoed. Zorg er alleen wel voor dat het schoon (zonder verf- of olievlekken) en droog is.

En wat mag er nog meer in de textielcontainer?

Als je denkt aan textiel, dan denk je al snel aan kleding en schoenen. Maar ook handdoeken, theedoeken, lakens en poetslappen vallen onder textiel. Daarnaast mogen ook riemen, petten, knuffels, sjaals en gordijnen in de textielbak.

Hoe bied ik mijn textiel aan?

Alle textiel die je hebt mag je in één vuilniszak doen. Knoop deze goed dicht, zodat er geen vocht bij kan komen. Schoenen mag je samenbinden en per paar inleveren. Heb je maar één schoen? Doe die dan bij het overige textiel in de vuilniszak.

Wat mag er niet in de textielbak?

Gooi geen vloerbedekking, matrassen, kussens en dekbedden in de textielbak. De vulling is vaak niet gemaakt van een textielsoort, wat het recyclingproces kan verstoren. Ook nat textiel mag niet. Als er iets nat is, kan het gaan schimmelen. Schimmel zorgt ervoor dat het textiel niet meer gerecycled kan worden. Ook mag textiel met olie- of verfvlekken niet in de container. Deze materialen zijn niet geschikt om op dezelfde manier als textiel gerecycled te kunnen worden. Verf en olie vallen namelijk onder het klein chemisch afval, wat heel anders behandeld moet worden.  

Waar staat de dichtstbijzijnde kledingcontainer?

In de app BAR Afvalbeheer zit een heel handige kaart waar je in één oogopslag kunt zien waar de dichtstbijzijnde textielbak is.