Veelgestelde vragen - Afvalpas
Algemene vragen over de afvalpas
Kan ik extra afvalpassen aanvragen?
Je kan geen extra afvalpas aanvragen. Per adres krijg je één afvalpas.
Hoe vraag ik een nieuwe afvalpas aan?
Als je jouw afvalpas kwijt bent, vraag je via het Afvalserviceportaal een nieuwe aan. Vul je postcode en huisnummer in en klik op het blok ‘Aanvraag’. Hier vul je jouw gegevens in en zie je direct hoeveel de nieuwe afvalpas kost. Binnen 4 werkdagen ontvang je de nieuwe afvalpas.
Ben je een nieuwe bewoner of werkt de afvalpas niet? Neem dan contact met ons op via ons nummer 0180-493555.
Kan ik de afvalpas ook als app downloaden via mijn smartphone?
Dit kan helaas niet.
Kan ik een gaatje in de afvalpas maken, zodat ik hem aan mijn sleutelhanger kan doen?
Nee, je kunt geen gaatjes in de afvalpas maken. Er zit een chip in de afvalpas die dan beschadigt, waardoor de afvalpas niet meer werkt.
Hoe bewaar ik de afvalpas het beste?
Het aanschaffen van een nieuwe afvalpas is namelijk niet gratis. De kosten hiervan verschillen per gemeente. Bewaar de pas daarom goed.
- Bewaar de pas niet los in je broekzak of tas.
- Bewaar de pas op een vaste plek in huis. Zo weet je altijd waar deze is.
- Er zijn handige keycords met een pashouder te koop. Hier kun je je afvalpas in doen. Je kunt de afvalpas nu eenvoudig om je nek hangen.
- Bewaar je pasje niet bij een draadloze oplader of ander magnetisch veld. Dit kan de chip ontregelen, waardoor de pas niet meer werkt.
De afvalpas heeft een zogeheten EMV-chip. Deze chip zorgt ervoor dat de trommels van de containers opengaan en dat de slagboom omhoog gaat als je naar het afvalaanbiedstation gaat. Hier worden zwakke magneetvelden voor gebruikt. Dezelfde EMV-chip in de afvalpas kan beschadigd raken als de magneetvelden te sterk worden. Als jij een krachtige draadloze oplader hebt, dan kan de chip in de afvalpas oververhit raken en kapotgaan. Bewaar jouw afvalpas dus niet in je telefoon als je je telefoon draadloos oplaad.
Mijn afvalpas is kwijt of beschadigd. Wat moet ik doen?
Je kunt een nieuwe afvalpas bij ons aanvragen via het online Afvalserviceportaal. Een nieuwe afvalpas aanvragen kost € 20,00. Ben je een nieuwe bewoner of werkt de afvalpas niet? Neem dan contact met ons op via ons nummer 0180-493555.
Ik ga verhuizen. Wat moet ik doen met de afvalpas?
Als je verhuist, laat je de afvalpas achter op je oude adres. Ook als je binnen de gemeente verhuist. De afvalpas hoort namelijk bij een adres. Je laat de afvalpas achter op een duidelijk zichtbare plek, zoals het aanrecht in de keuken. Zo kunnen de volgende bewoners de afvalpas gebruiken.
Ik ben verhuisd en heb in de nieuwe woning geen afvalpas gevonden. Wat moet ik doen?
Neem dan contact met ons op via het meldingenformulier of telefonisch via nummer 0180-493555.
Kan ik met mijn afvalpas ook naar een afvalaanbiedstation van BAR Afvalbeheer in een andere gemeente?
Nee, met jouw afvalpas kun je alleen het afvalaanbiedstation in jouw eigen gemeente bezoeken.
De afvalpas en ondergrondse containers
Hoe kan ik met mijn afvalpas de ondergrondse container openen?
Lees hoe je de ondergrondse container opent met jouw afvalpas.
Heb ik mijn afvalpas nodig om de ondergrondse containers voor papier/karton, glas en andere afvalstromen te openen?
Je hebt jouw afvalpas nodig voor de PMD+restafval, GFT en papier/karton container.
Voor de glas en textiel containers heb je geen afvalpas nodig.
Ik heb een minicontainer voor PMD+restafval. Kan ik met mijn afvalpas ook gebruik maken van de ondergrondse containers voor PMD+restafval?
Nee, dat kan niet.
De ondergrondse container gaat niet open met mijn afvalpas. Wat kan ik doen?
Met je afvalpas kan je alle ondergrondse containers in je wijk open. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn:
- Probeer het eerst bij een andere ondergrondse container in de wijk. Lukt het daar wel, dan heeft de eerste container een storing. Wil je een storing altijd aan ons melden?
- Lukt het ook niet bij een andere container in de wijk, dan werkt jouw pas waarschijnlijk niet. Neem dan contact met ons op via nummer 0180-493555.
Zet jouw afval niet naast de container, maar neem het afval weer mee naar huis. Met een naastplaatsing riskeer je een boete.
Ik heb de afvalpas voor de paslezer gehouden, maar ik doe de container niet open of de container gaat niet open. Wordt dit meegerekend voor het variabel tarief?
Als de container vol is of een storing heeft, gaat de klep niet open. Heb je jouw afvalpas al gescand? Dan registreren we géén klepbeweging. Dit geldt overigens alleen voor inwoners van de gemeente Albrandswaard dat werkt met het afvalsysteem diftar.
Via mijn SVHW kan je zien hoeveel klepbewegingen geregistreerd zijn. Ongeveer een week nadat je jouw pas gebruikt, zie je of de klepbeweging geregistreerd is.