Wat gebeurt er met glas?
Eén kilo glas in de glasbak levert één kilo aan nieuw glas op. Glas is eindeloos recyclebaar en verliest nooit aan kwaliteit.
Het verpakkingsglas uit de glasbak wordt gescheiden van etiketten, deksels en doppen. Vervolgens wordt het glas op kleur gesorteerd en in stukken gebroken. De scherven worden circa 8 weken opgeslagen, in die tijd verdwijnen resten van voeding en drank. Glasfabrieken smelten de scherven en maken er niet alleen nieuwe flessen en potjes van, maar ook andere producten, zoals glaswol, elementen van lampen en tl-buizen en siertuinsnippers.
Wit en bont glas
Het goed scheiden van glas is vooral belangrijk voor het recyclen van wit (transparant) glas. Want alleen van wit glas kan weer wit glas gemaakt worden. Gebruik daarom de juiste (kleur)opening bij de glascontainer. Hoe beter het glas gesorteerd is, hoe meer energie en grondstoffen er bespaard worden.
Wel glas, geen glazen
De glasbak is alleen bedoeld voor verpakkingsglas (flessen en potten), niet voor drinkglazen, vazen en spiegels. Verpakkingsglas heeft een bepaalde kwaliteit. Niet-verpakkingsglas kun je niet met verpakkingsglas mengen, omdat het een andere samenstelling heeft. Zo bevat kristalglas lood en is een ovenschaal van vuurvast glas gemaakt met een hoger smeltpunt dan bijvoorbeeld een wijnfles. Als je een ovenschaal in de glasbak gooit, is het mogelijk dat deze niet smelt tijdens het recycling proces en dat er nieuw glas ontstaat van een slechte kwaliteit.
Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig
Thuis afwassen kost namelijk meer energie dan afwassen in de glasfabriek. Deksels en doppen mogen mee de glasbak in. Plastic deksels en doppen mogen ook bij het PMD+restafval.