Statiegeld op drankblikjes per 1 april 2023

Om zwerfafval en verspilling tegen te gaan komt er statiegeld op drankblikjes. Per 1 april 2023 krijgt u 15 eurocent terug als u een blikje water, frisdrank, bier of andere zwak-alcoholische drank inlevert. U herkent de blikjes aan het statiegeldlogo. U kunt de blikjes bij iedere supermarkt inleveren, net als plastic flesjes.  

Het statiegeldlogo moet op het blikje staan

Waarom statiegeld op blikjes?

Het is goed mogelijk dat u ooit wel eens lege drankblikjes op straat, in het bos of op parkeerplaatsen hebt zien liggen. Per jaar worden er zo’n 2,5 miljard blikjes verkocht, waarvan er ongeveer 150 miljoen (!) op plekken belanden waar ze niet horen, zoals het milieu. Dit is niet goed voor de natuur, de dieren en daarbij doet het ook afbreuk aan het straatbeeld. Het invoeren van statiegeld op drankblikjes gaat meehelpen hier een einde aan te maken.

Daarnaast is het inzamelen van blikjes waardevol, omdat het materiaal verwerkt en hergebruikt kan worden voor nieuwe producten. Zo voorkomen we dat het niet verloren gaat in de verbrandingsoven.

Voorwaarden voor het inleveren

U kunt uw drankblikjes bij iedere supermarkt inleveren bij dezelfde automaat als plastic flessen en kratten. Dit maakt het wel zo makkelijk voor u. Let er wel op dat u uw drankblikjes op de juiste manier inlevert, anders kunt u uw statiegeld niet innen.

  • Let erop dat uw drankblikje een statiegeldlogo op het etiket heeft staan. Heeft uw blikje deze niet, dan heeft dit blikje géén statiegeld.
  • Zorg ervoor dat de barcode van het blikje onbeschadigd is. De barcode moet namelijk goed gelezen kunnen worden om statiegeld te kunnen krijgen.
  • Zorg ervoor dat het blikje in goede staat wordt ingeleverd. Een deukje in het blikje mag, maar plet het blikje niet.

Verwerken van drankblikjes

Allereerst bedankt dat u uw drankblikjes inlevert bij een van de statiegeldautomaten. Op deze manier kunnen de blikjes samen met de plastic flessen naar een van de sorteerlocaties in Nederland waar de blikjes geteld en gesorteerd (is het blikje gemaakt van staal of aluminium?) worden. Hierna worden de gesorteerde blikjes samengeperst tot grote balen. Met vrachtwagens worden ze daarna naar staal- en aluminiumbedrijven vervoerd, zodat ze gerecycled kunnen worden. Zo worden er weer nieuwe blikjes gemaakt, die u koopt en weer inlevert bij de statiegeldautomaten.

Tips voor afval scheiden

Door statiegeld op blikjes zetten we weer een nieuwe stap in het scheiden van afval. Drinkt u veel dranken uit blikjes? Zorg er dan voor dat uw blikje zo goed als heel blijft en stop het samen met uw plastic statiegeldflesjes in een krat of herbruikbare tas. Zo kunt u uw statiegeld voor flesjes en blikjes in één keer innen. Wilt u meer tips om afval te scheiden? Bekijk onze tips.