Scheid jij je GFT+e correct?
Het scheiden van jouw groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT+e) is enorm waardevol. Niet alleen kan het verwerkt worden tot compost en duurzaam biogas, maar het spaart ook nieuwe grondstoffen uit. Dit is natuurlijk fantastisch, maar helaas wordt er nog teveel afval bij het GFT+e gegooid wat hier niet in hoort.
(Bio)plastic bij het GFT+e?
Hoe je het ook wendt of keert, er mag géén plastic bij het GFT+e. We zien namelijk steeds vaker dat er plastic pedaalemmerzakken gebruikt worden of GFT+e in te verpakken. Dit is handig voor jouw biobakje, maar absoluut niet voor de afvalverwerking. Plastic bij het GFT+e zorgt er namelijk voor dat het proces van composteren wordt verstoord of, in het uiterste geval, dat de volledige inhoud van de inzamelwagen wordt afgekeurd. Dit geldt ook voor zogeheten bioplastics, zelfs als dit gemaakt is van mais of suikerriet. Deze verpakkingen horen bij het PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken).
Hoe verpak ik dan mijn GFT+e?
Wanneer je een handig biobakje hebt in uw keuken, kun je eenvoudig jouw GFE (groente- en fruitafval en etensresten) scheiden zonder iedere keer naar de GFT cocon of de GFT minicontainer te lopen. Het gebruik van een zakje is niet nodig; liever niet zelfs. Een oude krant of een stukje keukenpapier op de bodem van het bakje is voldoende. Wil je tóch een zakje gebruiken, gebruik dan wel een speciaal GFT-biozakje. Deze zakjes zijn te herkennen aan het kiemplantlogo of OK Compost logo en zijn biologisch afbreekbaar. Om die reden mogen ze bij het GFT+e. Koop deze zakjes gewoon bij de supermarkt en draag bij aan een duurzame toekomst.
Wat mag er nog meer bij het GFT?
Denk bijvoorbeeld aan schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, resten van gekookt eten, vlees- en visresten, pinda- en notendoppen, eierschalen, onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren. Wil je weten wat er nog meer bij het GFT+e mag? Bekijk de afvalwijzer in de app BAR Afvalbeheer of kijk op de website van Milieu Centraal.
Yes! Ik heb goed gescheiden. Wat gebeurt er nu met het GFT+e?
Een deel van jouw GFT+e wordt eerst vergist, en daarna tot compost verwerkt. Bij vergisting ontstaat biogas. Hiervan wordt elektriciteit of groen gas worden gemaakt. Het GFT+e dat overblijft wordt verwerkt tot compost. Dit geldt voor een kwart van het GFT+e.
Zo’n vijf procent van het GFT+e wordt afgekeurd omdat het vervuild is. Dit komt doordat men plastic, karton, papier en glas bij het GFT+e gooit. Deze materialen geven problemen bij de compost verwerking. Om die reden wordt het afgekeurde GFT+e net als restafval verbrand.
De overige 70% wordt direct tot compost verwerkt. Dit wordt weer gebruikt voor de land- en tuinbouw die het compost gebruiken voor het voeden van de grond waarop of waarin zij hun producten verbouwen.