RIDDERKERK

Om onze kinderen een duurzame toekomst te kunnen geven, is het belangrijk dat we afval scheiden. Daarom onderneemt Ridderkerk nu actie. Vanaf 1 januari 2020 bieden we een nieuw afvalsysteem aan, waarbij we samen afval beter kunnen scheiden en we een belangrijke stap zetten naar een duurzame en afvalloze gemeente.

De tweede duurzame krant ligt binnenkort bij u op de mat

Binnenkort valt hij u in de bus; de tweede duurzame krant van Ridderkerk met daarin nog meer informatie over hoe we Ridderkerk voorbereiden voor een duurzame toekomst. Heeft u de krant niet ontvangen of over het hoofd gezien? U kunt hier de digitale versie bekijken.

HET LAATSTE NIEUWS

Ledigingsschema papiercontainer

De aanbiedregels zijn hetzelfde als voor uw andere containers, de ledegingsfrequentie is 1 x per 4 weken. Zet uw minicontainer op de ophaaldag tussen 07:00 en 07:30 op de aanbiedplaats, of de avond ervoor na 22:00. Woont u in de hoogbouw, dan kunt u uw papier brengen bij een ondergrondse papiercontainer.

Bedankt Saturnus Ridderkerk!

Op maandag 30 september hebben de leden van handbalvereniging Saturnus – de vereniging die al 25 jaar het papier huis- aan-huis inzamelde – voor de laatste keer papier ingezameld. In de afgelopen kwart eeuw heeft Saturnus in totaal driehonderd (!) keer het papier ingezameld, met gemiddeld zes tot tien vrijwilligers. Door de inzet van de vrijwilligers van Saturnus is 2,4 miljoen kilo papier opgehaald, verkocht en gerecycled tot nieuw papier. Hierdoor werd voorkomen dat deze mooie grondstof in de verbrandingsoven verdween. 

 

Wethouder Marten Japenga: “We zijn ongelooflijk trots dat deze organisaties elke maand weer klaar stonden met hun vrijwilligers om papier in te zamelen. Zij hebben echt bijgedragen aan het geven van een tweede en zelfs derde leven aan het papier en het karton. Met het nieuwe inzamelsysteem waarbij iedereen in de laagbouw minicontainers krijgt, verwachten we dat we nog meer papier en karton zullen ophalen.”

 

Met de verenigingen zijn goede afspraken gemaakt over de compensatie van de vergoeding die ze kregen voor het papier. Sommige verenigingen gaan werkzaamheden verrichten om buurt en wijk schoon te houden, als alternatief voor de papierinzameling.

Feestelijke aftrap nieuw afvalinzamelingssysteem

Woensdag 18 september 2019 een zeer gezellige en fantastische start gehad van de nieuwe manier van afvalinzameling in Ridderkerk.

Samen met muziekvereniging Harmonie Slikkerveer heeft de NV BAR-Afvalbeheer het nieuwe inzamelsysteem een feestelijke aftrap gegeven!

De start is gemaakt om met elkaar van Ridderkerk een afvalloze gemeente te maken.

 ‘’Onze toekomst is duurzaam, daarom scheiden we nu!’’

De eerste duurzame krant ligt nu bij u op de mat

Een tijdje terug is hij bij u in de bus gevallen; de eerste duurzame krant van Ridderkerk met daarin alle informatie over hoe we Ridderkerk voorbereiden voor een duurzame toekomst. Heeft u de krant niet ontvangen of over het hoofd gezien? U kunt hier de digitale versie bekijken.

Huidige situatie vergeleken met nieuwe situatie

AFVALSOORTEN DIE WE SAMEN GAAN SCHEIDEN

Ieder huishouden in de laagbouw krijgt drie minicontainers (240 liter): een voor GFT, een voor papier en een voor restafval (vanaf 1 januari 2020 kunt u hier ook uw Plastic, Metaal (blikjes) en Drinkpakken (PMD) in kwijt). Bewoners van de hoogbouw krijgen een gft-verzamelcontainer en een ondergrondse papiercontainer dicht bij huis. De ondergrondse containers voor restafval blijven. Hierin kunnen bewoners met ingang van 1 januari 2020 voortaan ook PMD kwijt.  Het huidige aantal containers voor glas en textiel wordt zo nodig uitgebreid. Per 1 januari 2020 wordt PMD samen met het restafval ingezameld. Wilt u weten waar u uw afval kwijt kunt en/of wanneer uw afval precies wordt opgehaald, klik dan op de button afvalkalender. Hierin vindt u naast de kalender ook alle locaties waar u uw afval kunt wegbrengen.

GFT

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval en bestaat veelal uit (gekookt) keukenmateriaal en etensresten en is goed recyclebaar.

Papier

Papier en karton kan je heel goed  recyclen en is tot wel 7 keer  herbruikbaar.

Restafval

Restafval is al het afval dat niet recyclebaar of herbruikbaar is.

PMD

Plastic, Metaal (blikjes) en Drinkpakken zijn goed  herbruikbaar. 

Textiel

Gebruikte kleding en schoenen krijgen een tweede leven wanneer u deze apart inlevert.

Glas

Glas is een duurzaam verpakkingsmateriaal dat oneindig vaak gerecycled kan worden zonder kwaliteitsverlies.

Elektrische apparaten

Alle apparaten die werken op stroom (stekker, batterij, accu) kun je inleveren voor recycling. Door recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.

Klein chemisch afval

Een groot deel van de (schadelijke) stoffen in kca kan worden hergebruikt. Daarvoor is het belangrijk dat je het kca gescheiden inlevert: het kan dan op de juiste manier worden verwerkt.

Grofvuil? Er zijn 4 opties.

Grof huishoudelijk afval mag niet in de minicontainers of in de ondergrondse containers 
worden gegooid. U heeft 4 mogelijkheden om uw grofvuil af te voeren.

1. Geef spullen een tweede ronde

Als u spullen heeft die nog goed zijn, geef ze dan een tweede leven door ze weg te brengen.  U kunt daarvoor op één van onderstaande adressen terecht:

Opnieuw & Co kunt
u bereiken via
088-676 43 89 of
het Snuffelpand
via telefoonnummer
06-57991077.

2. Reparatie

Zijn uw spullen wellicht na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar?

Breng ze dan naar het Repair Café Ridderkerk in Gasterij de Ontmoeting aan de Boksdoornstraat 80 of bel (0180) 452 648. Het Repair Café is iedere laatste zaterdag van de maand geopend van 10.00 tot 12.00 uur.

3. Wegbrengen

Van ma t/m za (09.00-16.30) kunt u uw grofvuil gratis brengen naar milieustraat Noordpolder. U vindt deze aan de Crezéepolderweg 9, 3341 LA in Hendrik-Ido-Ambacht.

4. Afspraak maken

 

Wij kunnen uw grofvuil bij u komen ophalen.

 

Een afspraak kunt u maken door te bellen naar:

Voorkom zwerfafval doe mee met onze Actie!

Zorg goed voor uw eigen buurt. Wat mooi is, moet mooi blijven. Plaats dus geen vuilniszakken naast de ondergrondse container en gooi geen blikjes of papier of plastic op straat. Dan houden we Ridderkerk samen schoon.

Zwerfafvalactie
Wilt u nog meer doen om Ridderkerk schoon te houden? Dan kunt u met uw vereniging, school of straat een zwerfafval actie organiseren. U ontvangt van ons alle benodigde materialen.

Service

Heeft u een vraag over afvalinzameling, of wilt u weten waar u een bepaalde afvalstroom kwijt kunt? Het antwoord vindt u veelal bij onze veel gestelde vragen. U klikt hiervoor op onderstaande button. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice door een melding te maken via de knop melding of telefonisch.

Contact ons

Heeft u meldingen over afval of zwerfafval in de omgeving waar u woont of werkt? Laat het ons dan weten. Via de onderstaande buttons kunt u heel eenvoudig en altijd online een melding aan ons doorgeven. Heeft u een andere vraag? Kijk even in de veel gestelde vragen of deze erbij staat. Komt u er hier ook niet uit? Neem dan even contact met ons op via 0180 – 451 234.

Melding minicontainers, storingen en afval.

Dit betreft glas, gft, papier en overige materialen die niet zijn opgehaald. Mini-containers die stuk of niet geleverd zijn kunt u hier ook melden.
E
en storing in een ondergrondse verzamelcontainer of een verzamelcontainer die vol zit kunt u hier ook melden.

Melding zwerfafval en niet geleegde prullenbakken

Heeft u meldingen over zwerfafval of prullenbakken die niet zijn geleegd? Klik dan op de de button om hierover een melding te maken. We nemen uw melding dan zo snel mogelijk in behandeling.

Heeft u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden?
U kunt ons telefonisch bereiken via:

Lees voor